fredag, november 20, 2009

Gammal skåpmat [arkiveringsprojekt-09]På Alternativet så frodas dom extrema åsikterna och dom kallhamrade antagonisterna. I rökan av vilda diskussioner kan man rätt snabbt urskilja diverse typiska karaktärer. Några av dessa har vi försökt att kategorisera nedan

Paragrafisten -


I sin slitna stolryggsäck från Silva så har han alltid ett vältummat exemplar av SOFT´s tävlingsregler. Inget regelbrott är för litet för att inte resultera i ett påpekande [läs: protest] att man som arrangör eller tävlande minsann bryter mot paragraf 7.5.1 eller vad det nu må vara. Paragrafisten anser att det inte någonsin finns några förmildrande omständigheter utan att regelbrott skall straffas i 100% av fallen. Utan regler falerar systemet och man kan lika gärna låta anarki råda. Att debattera med Paragrafisten är som att duscha utomhus på Smålandskavlen. Man får obönhörligen vindbyar av snö & regn på sig istället för tempererat vatten. Heta regelbrott för denna typ är kombinationslagens vara eller icke vara, heltäckande klädsel, SM-kvalificering, hängning mm. Förbjudna-områden är lördagsgodis i hans smak.
- Landslagsledaren

Att så många inkompetenta ledare har valts så många gånger kan Landslagsledaren inte förstå. Gamla gubbar/damer som inte presterat något på 10 år får plats i landslaget medans landslagsledarens favoritlöpare, dom unga & hungriga ratas. Sverige skulle vara världsledande om han fick ta ut löparna till våra landslag. Han har en fullständig insyn i hur landets alla elitlöpare tränar och vilka resultat dom presterar. Dom få som någon gång försökt försvara uttagningarna får minsann veta att den eller den löparen slagit den uttagne 6 ggr på dom senast 10 mötena och att den andra ratade hade 95 timmar träning förra månaden. Han syns företrädesvis på "Eftersnack" då laguttagningar offentliggörs eller om det blivit fiasko på något mästerskap. Skulle det visa sig att dom Svenska löparna tar medaljer och överraskar positivt så har han inte mer skam i kroppen att han står först i kön och skriker: "Äntligen!! Vad var det jag sa!"Resultatfreaken -

VART FAAAAN ÄR RESULTATEN!!!, skriker Resultatfreaken så fort han kommit innanför dörren hemma och loggat in sig på nätet. Någon tanke på att tävlingen precis avslutats och att hela arrangörsstaben fortfarande befinner sig ute i skogen verkar inte finnas. Han lever för sina resultatlistor, sträcktidsanalyser och spelar upp sina lopp i WinSplits om och om igen. Resultatfreaken är inte främmande för att använda flera olika pseudonym på "Eftersnack" för att gnälla med, på så sätt tror han att det verkar som att alla deltagare på tävlingen står bakom avskyn mot bristen på kompetens. Något annat som retar Resultatfreaken är när H80 eller någon annan oviktig klass (i deras ögon) hamnar överst i resultatlistan. I dessa fall kan han få medhåll av Paragrafisten som bestämt påpekar att elitklasserna minsann alltid skall ligga överst.
- Gafflingskungen

Motalametoden eller Farstametoden? När det kommer till gaffling på kavlar så finns det ingen som slår Gafflingskungen på fingrarna. Han kan som multiplikationstabellen i huvudet slänga ur sig hur många gafflingsalternativ det blir om man har 3 gafflade kontroller på 5 olika ställen under banan och man utnyttjar alla varianter. Tyvärr för Gafflingskungen så har antalet gafflingar minskat mer än Ericssons börsvärde dom sista 5-10 åren. Något som får honom att alltför ofta hänge sig åt nostalgiska minnen från SM-kavlar på 80-talet. Han brukar oftast komma i hårda debatter med personer som vill att det skall vara jämnt och tätt på kavlarna. Självvald väg i okänd mark" skriker då Gafflingskungen och surnar allt som oftast till mot alla nytänkare.
Länkaren -

Länkaren lever för att upplysa sina medmänniskor på Alternativet om att hela world wide web är fyllt av intressanta artiklar, OL-sidor och annan info om vår kära orienteringssport. Han vräker ur sig länkar till Anton, DN, Dalademokraten och RAC. Han hittar dom mest obskyra resultatlistorna, och har alltid en hjälpande hand med startlistor. Han tipsar om Anton, 5-dagars i Frankrike, Veteran VM, Lera i munnen, OL-utrustning, Bebopligan och Beach-OL. Nämnde jag att han kan länken till Anton?

Länkaren har förmodligen fler OL-sidor sparade bland sina favoriter än vi andra har 5-dagars kontroller i karriären. Som en hök hugger han och lägger ut länkar så fort någon söker info. Länkaren springer förmodligen själv inte så mycket orientering men han var troligen rätt duktig som ung och han lever kvar i den elitistiska världen. Han är mer insatt än dom flesta och skulle förmodligen ligga i topp på kepstävlingar.
- Bakåtsträvaren

Han är oftast en H35/40 löpare som fuskar i H21L på midre landsortstävlingar, där han jagar rankingpoäng eftersom han vägrar inse att han inte hänger med seniorerna längre. Han berättar lyriskt om gamla klassiska Älgdrevsbanor och minns sin ungdoms 1:20,000 delar med brunstrecksmossar. Han kan för allt i världen inte förstå allt tjat om hur sprint i parkmiljö och förkortade 10-mila sträckor på 1:10,000 del skulle kunna vara utvecklande för sporten. Han vill att allt skall vara som förr och tjatar till förbannelse om klassisk orientering, självvald väg, Blodslit(et) och kortbyxlöpning i köldgrader. För honom är PWT ett skällsord och han håller många gånger med Felstämplaren när denne drar igång sina attacker mot dom elektroniska stämplings- systemen. På hans tid så fungerade stiftklämmorna klanderfritt.
Kartritaren -

Hur var det egentligen med den där felplacerade kontrollen på SM 2002? Stämde kartan? För kartritaren så finns det inget heligare än kartan i alla dess former. Han ältar kartskalor, hyggesredovisningen och huruvida kodsiffrorna skall tryckas bredvid kontrollnumret eller inte. Det finns inget som förargar kartritaren mer än när han erbjuds kopierade kartor eller något annat otyg. Han bojkottar konsekvent dessa tävlingar och skulle arrangören ha missat att informera om detta så hörs det lång väg både på TC och på nätet efter målgång. Hemma har han en diger samling av ovikta rena Offsettryckta kartor som han ger mer kärlek än sina barn.
- Felstämplaren

SportIdent, Emit eller stiftklämmor? När tekniken falerar så kastar Felstämplaren den första stenen. Han har mer än någon annan hört ett piip men ändå saknat registrering. Han har mer än någon annan kommit fel in till en Emit-kontroll och tvingats vrida handleden ur led. Han har mer än någon annan haft en pigg utanför och blivit felstämplad. För Felstämplaren så verkar det allra enklaste moment bli en omöjlighet. har många (o)vänner på nätet och gaddar gärna ihop sig med såväl Bakåtsträvaren som Paragrafisten. Aldrig har väl Felstämplaren mått så bra som i efterdyningarna av årets 10-mila. Han blev kung på nätet med sina cyniska och bitska kommentarer i fallet Emit-10mila. Trots all kritik så äger han såväl en SI-pinne som en Emit-bricka.
Missunnaren -

Han är den typiska ur-svensken som har jantelagen inopererad i ryggraden. Han hittar fel på allt och alla och blott han och hans klubb är genuina i en korrumperad sport. Han spyr galla över alla kombinationslag som placerar sig. Han tycker att storklubbarna värvara sönder dom små och på så sätt utarmar sporten. Han allierar sig gärna med Landslagsledaren när den unga talangen från den lokala lilla klubben ställs åt sidan. Han tycker att det är för dyrt att springa dom stora kavlarna och anser att dom bara snor åt sig åt och tjänar multum på sina bristfälliga arrangemang. Han vill ha startavgiften tillbaks om resultatlistan är sen och han tycker att korven aldrig skall kosta mer än 10 spänn i markan. Den typiska missunnaren är förmodligen rätt medioker på orientering och inser innerst inne att sporten växt ifrån honom men han hänger envist kvar genom att låtsas vara David i den stora kampen mot överheten.
- Giganterna

Ni har sett deras namn. Ni har läst deras åsikter. Man kanske inte håller med om allt, eller för den delen inte om någonting. Men när Giganterna lägger sig i debatten så blir det en helt annan tyngd. Dom har lika kryptiska namn som oss andra men inläggsfrekvensen är i en helt annan klass. Många är vi väl som undrat vilka människorna är bakom dessa signaturer när vi är ute på TC:

PS, Gubbjeveln, Ove Molin, Champ, Zerbembasqwibo, SG, Bluey, Bjärven, mjg, TBy, gsb, Halmos, YO, Q, Oden XT, Mad Man mfl. Dom är dom anonyma individerna som ställer och styr på "Eftersnacket". Dom är OL-Sveriges svar på DN´s kulturmaffia. Många är dom som gjort försök att ge svar på tal mot Giganterna men få har orkat hela vägen.

The Untouchables bestämmer vad du och jag tycker. Eller?
 
 
AspLövet - 2002

5 kommentarer:

Herr Ofog sa...

Ööh.. Det är lite genant men jag skulle faktiskt vilja ha länken till Anton...

Hans E sa...

Oh la la la! Fan ta mig tastic!

Anonym sa...

Du är 8:e underverket Asplövet....

Glöm aldrig det.....

Mad Man sa...

Oh Yeah, Go show daddy!

Stefan sa...

Eftersom jag var the original länkare finns det väl bara ett svar?