lördag, november 21, 2009

Gammal skåpmat [arkiveringsprojekt-09]

 
MedlemsBesiktning 2005

Det har varit en del diskussioner dom sista åren om varför det är så få som tävlar i klubben. Våra egna träningsarrangemang lockar jättemånga men när det väl drar ihop sig till tävling så spelar det ingen roll att det rör sig om ett DM runt hörnet i kanonfin skog, det är ändå bara ett fåtal sörjande som ställer upp.

För att råda bot på detta och få medlemmarna mer inriktade på tävlingsverksamhet igen så har vi ett förslag som vi presenterar nedan.

Vi genomför en stor inventering av klubbens medlemmar där vi ber dom fylla i ett besiktningsprotokoll (Se bild nedan). Varje medlem får kryssa i vilken kategori man tillhör sett till året soim har gått vad gäller antal tävlingar man sprungit. Utifrån dessa dokument sorterar vi sen in dom i 5 kategorier.Klubbmedlemsindelning

Kategori 1
Här har vi en stor grupp medlemmar som inte gör mycket väsen av sig. Har man tur kan någon enstaka dyka upp på årsfesten och ibland på något arrangemang kan dom tvångsinkallats för att hjälpa till. Många tycker kanske att det är den idealiska medlemmen för dom är ingen kostnad utan enbart en inkomst genom medlemsavgiften. Fel! Fel! Fel! Det är oerhört kortsiktigt att se till klubbens ekonomi när man har långsiktiga planer. Dom som inte deltar i tränings och tävlingsverksamheten är enbart en cancersvulst som sakta men säkert drar ner klubben i det bottenlösa kärret. Vi måste gemensamt ta beslut om dessa medlemmar skall tvångsutlösas elller om vi skall ge dom en sista chans att börja tävla igen.

Kategori 2
Dom här medlemmarna tror nog själva att dom är orienterare men inget kunde vara mer fel. Det stora problemet med dessa är att många ansvariga i klubben (som UK tex) tror att dom här går att använda till kavlar och dylikt men att få nobben av kategori 2 löpare är en regel utan undantag. I praktiken är dom helt värdelösa. Tittar man på deras tävlingsstatiskt kan man hitta någon direktanmälan, kanske ett KM eller i bästa fall någon vanlig tävling som dom råkat halka förbi när dom får för sig att det är dags att satsa på beachsäsongen igen. I denna kategori hittar vi även en mycket mystisk grupp medlemmar, dom så kallade O-Ringarna. Medlemmar som man inte visste fanns dyker plötsligt upp i startlistan till 5-dagars. Men lika fort som 6:e etappen har tynat bort så är dom försvunna igen och dyker inte upp förrens det vankas ett nytt 5-dagars året efter. Att omvända dessa kräver inte bara tur och skicklighet utan också våld och hot.

Kategori 3
Här har vi dom! Inte bara klubbens utan hela orienteringssportens medelmåttor. En massiv massa mossiga motionärer som inte har så mycket åsikter om sporten, inte tävlar så jätte ofta och inte heller syns så att det störs. Är det bra? Det är svårt att tycka någonting om dom här egentligen. Gillar man bingolotto, äter ärtsoppa och pannkakor på torsdagar och tycker att orientering är bäst när det är nära och enkelt så behöver man inte hetsa upp sig. Vår rekommendation är att låta denna kategori vara som dom är. Möjligen kunde vi lägga in hot om repressalier om dom inte ökar sin tävlingsfrekvens men vi tror att vi får trippa försiktigt på dessa tår. Nädå, vi skojade bara. Piska på dom och säg som det är att dom är vatten värda och måste för en gångs skull ta ett beslut här i livet. Är dom med oss eller emot oss?

Kategori 4
Här börjar det likna något. Dom här löparna måste man bara sporra i rätt riktning. En bra morot kan vara att klargöra att underifrån kommer det komma många tävlingsvilliga löpare så om dom vill ha kvar något som liknar status i klubben så bör dom satsa på att bli kategori 5 löpare. Vi är också övertygade om att denna grupp kan man pressa på mycket hårdare än vad man tror. Det kravlösa samhället dog med hippirörelsen i slutet av 70-talet. Många tror att det vi håller på med är en ideell fritidsaktivitet men inget kunde var mer fel. Vi måste banka in i skallen på våra medlemmar att tar dom inte i ordentligt vad gäller klubbarbete, träningar och kepsar loss på tävlingar så har dom inget här att göra.

Kategori 5
Här har vi medlemmar som har all rätt i världen att vara dryga och tycka om allt och alla. Det är på dessa personers ryggar vi skall hänga i alla bemärkelser oavsett regler eller inte. Här har vi människor som har lärt sig att prioritera i livet. Orientering före privatliv! Jag repeterar, Orientering före privatliv! Svårare än så är det inte. För observanta läsare kan man kort och gott säga Orientering = privatliv, sen får fruar, barn och arbetsgivare gilla läget kort och gott. Tillhör man denna grupp så är den stora kampen hur man intern inom kategorin placerar sig. Då förstår alla som har lite tävlingsinstinkt i kroppen att det bara driver på dessa individer så det är en Vinst-Vinst situation som heter duga. Skulle det visa sig att denna kategori sväller enormt (i en utopisk värld är alla medlemmar kategori 5) så ordnar vi en kategori 6 där det krävs 50+ tävlingar. Skulle även den kategorin bli stor kan man lägga in olika spiffar som faller ut beroende på hur utbrett geografiskt tävlingarna är fördelade (landskap och länder)

Nu kanske man tycker att genom detta påtvingade deltagande i tävlingsverksamheten kommer man att tappa en massa medlemmar och på så sätt minskar klubbens intäkter som i mångt och mycket handlar om medlemsavgifter för att hålla näsan ovanför trädtopparna. Visst är det så men det är där vi har dagens I-landsproblem i sporten. Vi blir mer och mer en mulleverksamhet där folk "tar" sig tid för att ibland kunna utöva något som kan påminna om sporten. Ekonomi är bara ett litet ord som många lägger allt för stor vikt i. För att belysa detta kommer nu vårt nästa förslag, nämligen:

Omvänd medlemsavgift.

Kategori 1
Skall få betala så det svider om dom nu promt måste vara med i klubben. Vad sägs om 1500:- och sen på det en omvänd tävlingslicens. Dvs tävlar dom inte under året och inte kvalificerar sig till en högre kategori till kommande år, får dom betala en licens på ytterligare 1500:- Krasst kan man säga att vill man vara med och leka utan att delta skall det kosta.

Kategori 2
Medlemsavgift 1000:- och i tillägg får dom städa klubblokalen varannan torsdag, sortera plastfodral vid säsongens slut och vara toalettansvariga på alla våra tävlingsarrangemang. Det borde nog lära dom att byta kategori fort.

Kategori 3
Medlemsavgift 500:- Dom här medelmåttorna går nog inte att hota med ekonomi så vi låtsas som att dom inte finns genom att skicka påminnelser på medlemsavgiften varannan månad. På så sätt får vi in lite extra slantar från denna laglydiga fårskock.

Kategori 4
Medlemsavgift 250:- Inte mycket att orda om. Dom vet vilka dom är och en lite summa får dom bidra med så att dom inte blir för styva i korken.

Kategori 5
Givetvis skall det vara gratis att tillhöra denna kategori. Förutom gratis tävlingar och resor skall det alltid finnas nytvättade och nystrukna tävlingskläder framlagt. Ryggsäcken skall packas med mammaliknade smörgåsar och sportdryck. Skulle någon komma över 50 tävlingar skall det börja betalas ut premier och därmed basta!

Och vips har man en klubb där det tävlas i massor, alla mår bra och inga problemmoln på himlen. Att förslaget skulle vara socialt och ekonomiskt oförsvarbart kan vissa tycka men bakåtsträvare får ställa sig sist i kön och hoppas på bättre tur nästa gång. Den som inte vågar, står kvar där vi står just nu, och som alla vet är det först i mål som gäller inom orienteringsrörelsen vare sig det rör sig om sprint eller Långdistans.

När var det årsmöte nu igen?© 2005 AspLövet
 

2 kommentarer:

Marie-Louise sa...

Intressant tanke det där med medlemsavgifterna.
Får jag kopiera och skicka till övriga i klubbens styrelse?

AspLövet sa...

Internet är gratis

Bara att kopiera