fredag, september 11, 2009

AspLövets fredagstanke

Ställ upp en GPS-Nisse v.s AspLövet. Man mot Man. GPS-Nissen får programmera sin mojäng efter teknikens alla regler bäst fan han vill men inte kommer det hjälpa honom. Även om han nu, mot all vetenskaplig förmodan, skulle vara lika snabb som AspLövet i löpsteget hade han kommit till målet samtidigt som AspLövet stod nyduschad i markakön.

Den dagen det dyker upp en GPS som inte bara sekundsnabbt kan mappa upp sträckan som ska springas utan även sekundsnabbt kan analysera vägval och sekundsnabbt anpassar löpstråk efter hur det ser ut i verkligheten, direkt där på sekunden, där GPS-Nissen befinner sig.

Den dagen.

Den dagen kommer GPS-Nissen vara ganska nära AspLövet i resultatlistan. Men bara nära. Dom där sekundsnabba handpåläggningarna under loppet, inför varje kontroll, kommer ligga honom i fatet. Bra där GPS-Nissen. Men bättre än så här kommer inte din GPS att bli. Själv kommer dessutom din egen orienteringsförmåga reversera tillbaka till backstreckskartans epok. Grattis!

1 kommentar:

Kula sa...

Intressant.
Kommer osökt att tänka på en annan sport som var i en liknande situation för inte så länge sedan. Schack!
Kommer du ihåg schackdatorns intrång och de spekulationerna om hurvida maskin/dator slår människa?
Inga andra paralleller mellan schack och orientering men jag vill minnas att datorn var chanslös i början, precis som GPS-Nissen också är i OL-fallet. Idag.
Men sen kom vassare datorer och en klassiker är väl ändå (enormt mediehypat) det parti som dåvarande stormästaren Kasparov spelade i New York mot en superdator. Orkar inte googla efter resultatet men jag gissar på remi därför att teknologin hade då tagit stora steg framåt.
Jag tror det kommer komma GPS-Nissar (ehh ... inte Anders alltså) som kommer avverka en OL-bana utan misstag och med tillräcklig intelligens för att tolka natur, taktik och struktur.

Amen.