måndag, augusti 03, 2009

Veckans RetroLöv

Veckans retropromenad tog mig tillbaka till 70-talet. På Skånelakartan arrangerades det en tävling 1973 eller senare. På baksidan av kartan står det, 15 - str 4. Jag hittar inget i historierullarna om denna tävling men jag träffade en av markägarna när jag parkerade och han mindes en tävling på 70-talet så gissningsvis har det körts en budkavle där.

Föga brydde jag mig om tävlingens vara eller icke vara utan jag tog mig runt den här 4:e sträckan ca 35 år försent. Det fascinerande är att kartan var i skala 1:10000. Måste ha varit upprörda känslor bland den tidens bakåtsträvare. Överlag var det grymt läckra berg och inte alls mycket åverkan på skogen. Jag njöt av kartan som gick alldeles utmärkt att finlira efter. Det enda problemet var att jag förra veckan körde på en karta i skala 1:50000 så det tog några kontroller innan jag acklimatiserade mig till 10000-delen.

Förövrigt försökte jag hitta Fornborgen vid andra kontrollen men det fanns bara några stenrester på rad så det var inte mycket att lägga in under kulturfliken i mitt CV.

När jag kom hem efter den här stekheta promenaden var det i sällskap av huvudvärk.

Aldrig får man vara helt nöjd.

8 kommentarer:

Nostalgkern sa...

VOK-stafetten 1973. Det är väl den enda tävling som arrangerats på den här kartan. 5 sträckor Motala med en extra slinga för sistasträckslöparna. Tidigare hade den arrangerats 1971 i skogarna runt Sjukyrkoberget och 1972 på den öppna marken mellan Skavsta och Urmula. Sen blev det ingen mer VOK-stafett.

Agerade förlöpare och hade c:a 35 min, något bättre än vad förstastrckans tätlöpare hade; Leif Ottling i Rotebro vill jag minnas. Det var jag lite stolt över.

Sprang i förra veckan förbi på vägen intill den idylliska målplatsen och mindes.

Kartan är ju framtagen på ett lite speciellt sätt. Grundmaterial fanns ju inte, utan Jalle Frostegren gick ju runt med flygbilder och stereoglasögon.

gsb sa...

Slängde mig upp på vinden och tog fram kartpärmen från 1973.
Sprang str 2, körde till vänster till 1:an. 52:37 står det på kartan, antar att det är min tid...

Minns dock inget av tävlingen, skyller på han Alshammar eller vad han nu hette.

AspLövet sa...

Då var den gåtan löst då.

Fint parti är det dock fortfarande. Jag såg väldigt många jakttorn så risken är att det finns rika intressenter som motsätter sig en ny karta och folk i skogen.

Lage sa...

Varför sprang du inte ner på stigen till höger på väg till åttan?

AspLövet sa...

Lage>> Därför att bergen var så fantastiskt fina och mellan bergen var det rätt sommartjockt och eftersom jag bara promenerar pripriterar jag upplevelsen före sluttiden. Men som du säger. På tävling hade det vait givet att gå ner på stigen.

Kula sa...

"...enda tävlingen VOK arrangerade på den kartan"
Nej nej, nångång runt -84-85 arrangerade jag tillsammans med Alvar Asplund (ehh, två VOKare m a o) ett 20km skubb ingående i den alltjämt existerande Bore Cup, Upplands långlöpares vintertävlingsserie.
Vi startade vid Råbergshallen Rosersberg och sedan väg, väg, väg upp förbi Skånela kyrka och sen rundade vi moturs i kartkanten på Almungevägen för att sedan gå hem till Rosers via Starrmossen.
Fy fasen va tråkigt det låter - bara massa väg och februari med ca -10 C
Hua, tacka vet jag MMC
Vet att jag "lurade" flera VOKare att köra en o annan Bore Cupetapp, Pia Budda Wincent
Sen var det party på Country Club

AspLövet sa...

Kula>> Att runda partiet på ett lång(löpar)lopp kan väl knappast räknas. Däremot minns jag att jag som ungdom körde någon träning här. Möjligen också att det i Nattcupens begynnelse arrangerades en etapp på denna karta.

AspLövet sa...

Lage>> Jag måste ha varit full när jag svarade dig. Ser knappt själv vad jag menar med mina dyslektiska ord.

Orden vi söker är:

- Prioriterar
- Varit


Om det finns några stavfel i ovan text beror det på att jag börjar bli full. Inte dyslektisk. Full.