tisdag, maj 05, 2009

Han rusade som besatt

Jag är svag för gamla tiders kämpar. Det känns helt enkelt hårdare att springa i kortbyxor, bomullströja, plastskor av sämre sort och inte minst en budkavle som slänger och far runt halsen än dagens supertajta funktionskläder med lasertryck och ergonomiskt utformade superskor.

1959 vann Väsby OK JSM-kavlen (Bo Appelgren, Roland Larsson & Bengt Eriksson) och i årsboken "Ekensorienteraren" kan man bland annat läsa följande sköna stycke från just den tävlingen.

"Den ensamma vargen i täten [Enebyberg, AspLövets kommentar] förmådde inte hålla undan för det jagande paret [Väsby & Tureberg, AspLövets kommentar], och snart var det en trio som samtidigt närmade sig sista kontrollen uppe på ett av traktens högsta berg. Och just i det kraftiga motlutet satte 17-åringen Bengt Eriksson in sitt livs stöt. Han rusade som besatt, tog ut varje uns av kraft i det våldsamma rycket och lyckades slita åt sig tillräckligt många meter före konkurrenterna så att han kunde stämpla först och sedan rulla utför mot det hägrande målet nedanför kontrollen."

Blir man inte lite lätt gråtmild av såna vackra ord så säg. "Han rusade som besatt". Det fenomenet ser man inte bland dagens elitorienterare. Det är maskinhårt hela vägen men aldrig besatt.

1 kommentar:

Hans E sa...

... and still going strong. and stronger, and stronger....
Legend ????????????