onsdag, januari 14, 2009

Jukola 2009

För 7 månader sen hade jag en avskedsturné. På den resan var jag en diktatorisk, och mellan varven totalt vårdslös, lagledare på Jukola. Efter den helgen lämnade jag både Jukola och orientering bakom mig och lekte istället arga leken med en svart framtid. Inte hade jag då i mina tankar att jag endast ett halvår senare skulle anmäla intresse för att följa med på Jukola 2009. Mina coachdagar är dock över så 2009 kommer det bli som medlem i supporterklubben. Med andra ord ännu större möjligheter att agera vårdslöst och oansvarigt. Bäva månde världen.

Men hade jag inte hellre, handen på mitt bittra hjärta, sprungit? Jovisst. Men. När jag tittar på dom gamla kartorna över tävlingsterrängen som arrangörerna bjuder på kan jag inte annat än känna förvåning och osäkerhet i frågan. Det ser inte så Jukola-aktigt ut i mina ögon. Gröt och bröt och stigar till förbannelse och inte alls som Jukola. Jukola som ändå är en av mina absoluta favorittävlingar genom karriären. Den här försmaken lockar inte ens mina gubbvader.Kanske det inte blir så tråkigt som det ser ut men jag kan inte släppa tanken att arrangörerna har gjort en 10milavariant och börjat med att leta efter en plats där infrastrukturen för TC redan är klappat och klart. Det tävlingstekniska har fått stryka på foten. Möjligen är det ett tecken i tiden att vi går åt det hållet men bara för det behöver man inte tycka om utvecklingen. Jag gör det inte. Hellre bristfällig TC-service med kanonterräng än tvärtom. Nåja. Jag ska ju ändå bara vara där som supporter så mig lär det inte gå någon nöd på. Nödhjälp lär jag däremot behöva om jag känner mig själv rätt.

Annars är det faktist så att AspLövet redan 1977 rekade av Mikkeli som potentiellt tävlingsområde. Nu överskuggas dock Mikkeliminnet av en annan plats bara ett par Pitkämäki-kast österut. Punkaharju. Herrejävlar vilket paradis på jorden. Tänk er Malingarna fast 100 gånger bättre. Svepande åsar runt sjöar och tallhed som smeker sig ner mot vattnet. Väl värt pengarna att besöka. Inte för att jag betalade 1977 men det är en liknelse som jag bjuder på. Ring om ni drar dit så hänger jag på.En sak vet jag i alla fall med 100% säkerhet inför Jukola 2009 i Mikkeli.

AspLövet tar inte med sig någon telefon.

12 kommentarer:

Hans E sa...

Ribban för supporterklubb;sattes inte den 2008 innebärande att förutom vara 100 % supporter även vara löparbanken tillgänglig för inhopp i vilket lag som helst? Kalevan Rasti t ex.

AspLövet sa...

Hans E>> Det finns väl ingen klubb som vill ha en promenerande och desillussionerad löpare i sitt lag.

VJ-löparn sa...

Så du ä tebaks?!.
Jukola goes sprint?

Förstod att det var något lurt när jag såg km-tiderna men hade hoppats på någon tallhed iaf. Jag som trodde Mikkeli var känt för sin kuperade och halvvresiga terräng. Men är kroppen hel så står man väl där på startlinjen igen...

en djefla man sa...

Ta med dig en flaska öl, så dyker en mobil upp i väskan. Ta nåt riktigt dyrt så kanske du får en iPhone.

En attackpromenerare är ju precis vad man behöver i den här terrängen. Förutsatt att det råder omkörningsförbud. Först till startpunkten vinner hela tävlingen.

en djefla man sa...

Kan man inte spela o-Pacman? Man har en massa tuggande funktionärer som patrullerar stigarna, och så gäller det att välja slingor så att man inte möter dem.

Jättelika körsbär vid vätskekontrollerna!

woodstock sa...

Usch! Var är den obanade terrängen??
Att leta ett fint TC istället för bra terräng kryper sig på.
Inför Fin5 ifjol hade arrangörerna hittat sitt "önskeTc" och förmodlingen singlat slant om vilken sida av vägen genom området tävlingarna skulle gå i. Det var dynga, sura miner och krossade förväntningar för en som vet vilken otrolig terräng det går att hitta i Saarijärvi...

Hans E sa...

AspLövet>>> Det är jag övertygad om att det finns. Med din kmhastighet så hade du t ex platsat på samtliga sträckor i VOK lag 2. Men det är väl ingen option för VBO.

PS sa...

Bitter är bara förnamnet på vad jag känner mig efter att ha sett det kartprovet. Hade redan bestämt mig för att hoppa över Tiomila i år och hade väl Jukola som ett litet mål för att hålla träningsviljan uppe. Nu vet jag inte ens om jag vill springa. Vad ska man nu sikta på? Hoppas att i alla fall Stigtomtakavlen kan bjuda på något vettigt för annars verkar det nästan som om jag får göra Asplövet sällskap ner i det han förutspådde i avslutningen av det allra första inlägget i denna (återstartade) blogg (http://asplovet.blogspot.com/2008/12/inte-en-fortsttning-utan-ngot-helt.html).

Saucepan sa...

AspLövet>> Ja i Väsbys Supporterklubb har man ett rykte att leva upp till, då kan man inte gå å slå dank hela natten som Mr CoachLövet gjorde på förra årets Jukola. Det är kutym att sälja sin kropp på Löparbanken, andra erbjudanden än högstbjudande kan accepteras om kunden (klubben) kan visa upp speciella meriter.

Nja... efter att ha sett den kartan ska man kanske omvärdera sin uppfattning om Tiomila 2008.

Anonym sa...

Undrar om de kör med sur och glada gubbar också?

AspLövet sa...

Det kommer bli ett fantastiskt Jukola i år.

Jag menar....

AspLövet ska ju åka dit och med sig har han sin sidekick M.t.P

Musta sa...

Undra om M.t.P storebror kan få åka med i denna härliga supporterklubb. För springa det lär han inte göra.