torsdag, december 11, 2008

Skapelseberättelsen


Och jorden var öde och tom, och mörker var över djupet, och AspLövets bitterhet var allt som fanns.

Trodde man.

AspLövet sade plötsligt, "Varde ljus", och det vart ljus men inte så starkt för AspLövet tillät inte mer än 20W halogen att lysa över jorden. Ingen Led i skapelsen. Och det vart afton och det vart morgon, den första dagen.

Och AspLövet kallade ljuset dagorientering och mörkret kallade han nattorientering. Sedan sydde han byxor i nylon som gick sönder ganska lätt men kvaliten var inte så viktigt då det inte fanns någon växtlighet som kunde riva sönder byxorna. AspLövet förvånade sig själv då han insåg att syslöjd var en del av jordens begynnelse. Och det vart afton och det vart morgon, den andra dagen.

Och AspLövet sade: "Varde mitt i vattnet ett land beklätt av dom vackraste skapelserna som vi för skojs skull kallar träd. Många och långa ska dom vara. Förlåt, höga menar jag sa AspLövet när dom långa träden först lade sig som en ogenomtränglig plockepinnmatta över jorden. Och AspLövet kallade skapelsen skog. Det var som fan, tänkte AspLövet, och kom inte på något mer att göra utan blev helt apatiskt sittande. Och det vart afton, och det vart morgon, den tredje dagen.

Och AspLövet sade: "Varde en karta över dom här skogarna så jag hittar i min egen skapelse" Men det blev en grönjävligt historia i en skala som hade många nollor i sig och som inte gick att orientera efter, så AspLövet fick själv gå ut och reka sina skogar. Och det skedde så. Och sen spelade AspLövet Catching Features hela natten för han var vuxen och ingen kunde säga till honom vad han skulle göra och inte göra. Och det vart afton, och det vart morgon, allt medans AspLövet fortfarande spelade, den fjärde dagen.

Och AspLövet skapade Gubbvader men han visste inte vad han skulle använda dom till så han slängde upp dom på vinden. Sen åt han makkara med stark senap och försökte minnas vad potatismos heter på Finska. Perunamuusi. Bra där AspLövet. Och det vart afton, och det vart morgon, den femte dagen.

Jordens frambragta skog passade ypperligt för tuffa långdistanser, så AspLövet skapade en tävling som han döpte till Älgdrevet. Men eftersom det ännu inte fanns några älgar fick AspLövet driva med sig själv. Och så gjorde han. Men han blev snabbt ledsen då drivandet övergick till häcklande och AspLövet började tycka illa om sig själv. Då sade AspLövet: "Varde öl ty häcklandet måste få ett slut”. När ölen var urdrucken till sista droppen mindes inte AspLövet längre häcklandet men han skapade inte mer öl ty det är ju en dag imorgon också. Och det vart afton, och det vart morgon, den sjätte dagen.

Och AspLövet sade ”Det var kul att vinna Älgdrevet men konkurrensen var dåligt, för att inte säga obefintlig, så låt oss skapa en stor skara H40-löpare som äro så många att vi måste dela klasssen i mitten” AspLövet tittade belåtet på den stora skaran av nakna H40-löpare som vilset tittade upp mot honom. ”Jag har nylonbyxor till er alla” ropade AspLövet och skaran av män skrattade och skrek av glädje. När AspLövet såg den euforiska förtjusningen hos männen över dom hafsigt ihopsydda nylonbyxorna blev han glad. Han ropade till männen som nu var iklädda dom stålgrå byxorna. ”För att fira bjuder jag på öl ikväll, men först ska vi springa Älgdrevet” Männen som inte visste vad Älgdrev och öl kunde vara blev livrädda och sprang ut och gömde sig i skogen. AspLövet fick till sin stora besvikelse både springa och dricka alldeles själv. Och det vart afton, och det vart morgon, den sjunde dagen.

Och AspLövet vaknade bakfull och han vilade ända tills han hörde tjo och tjim utanför fönstret. När han kom ut höll H40-männen på att springa runt i en uthuggen glänta i skogen. När dom såg AspLövet rusade dom fram och sade ”Titta AspLövet. Vi har skapat en orienteringstävling till din ära som är kort och snabb på den här lilla öppningen i skogen så att vi inte heller ska springa vilse” När AspLövet såg detta svek mot hans jordliga skapelse blev hans blick mörk som den djupaste norrlandstjärn och han nedkallade sin vrede över männen. Och det vart afton, men hör och häpna det blev ingen morgon.

På den åttonde dagen var jorden öde och tom, och mörker var över djupet, och AspLövets bitterhet var allt som fanns.

AspLövets bitterhet var allt som fanns

Inga kommentarer: